Der findes i alt 24 A-kasser i Danmark. Du vil måske spørge dig selv, hvorfor så mange? Godt spørgsmål. Det har en del med historie og politik at gøre. Alle A-kasser er per lov er forpligtet til at levere det samme. Alle A-kasser er arbejdsløsheds forsikringer. Men de dækker også sygedagpenge. Når du bliver syg og ikke kan arbejde, får du sygedagpenge. Men kun hvis du er medlem i en A-kasse. Der er ikke en lov der bestemmer det, men kommunerne håndterer det sådan. Og der er heller ingen lov der kan tvinge dem til noget andet.
Kun som A-kasse medlem får du arbejdsløsheds- eller sygedagpenge. Punktum. Til alle andre er der kun kontanthjælp, hvis og når det går galt.
En frivillig forsikring
Jamen, det er vel alle forsikringer? Ikke helt. Ingen kan tvinge dig at du skal have en rejseforsikring. Hvis du ikke har, og din kuffert lander i Bogotá (Columbia) i stedet for Phu Ket (Thailand) er det bare surt. Men kun for dig selv, ingen andre. Medmindre kærestens badetøj har været i din kuffert.
Det er noget andet med en bil. Der skal du have ansvarsforsikring, fordi du nemt kan skade andre. Mens kasko forsikringen er frivillig.
Når du bliver arbejdsløs eller syg, rammer det ofte flere end bare dig selv. Familie, kærester, samlevere, det har konsekvenser for alle rundt om dig. Du kunne så med ret spørge hvorfor det er en frivillig forsikring. Faktisk, i de fleste andre EU lande er den slet ikke frivillig. At være forsikret mod arbejdsløshed og sygdom er obligatorisk for alle. Og opkræves igennem noget der kaldes for en social afgift. Den betaler du ved siden af indkomstskat.
Men i Danmark er det altså frivilligt om du vil forsikre dig mod arbejdsløshed og sygdom.
Hvornår kan det betale sig?
Også et godt spørgsmål. Men der findes ikke et rigtigt svar. Når du nemlig med sikkerhed ved, at det kan betale sig, så er det for sent. Du kan nemlig ikke melde dig ind i en A-kasse EFTER du er blevet syg eller arbejdsløs. Sådan plejer det jo at være med forsikringer. Hvornår kan det betale sig at tegne en rejseforsikring?
Det simple svar er: Når du har noget at miste. Kommer an på hvordan du rejser og hvor hen. Uden bagage og med god dækning af sygeforsikring, kan du ikke miste ret meget. Din smartphone, penge og dit pas, måske. Men der dækker rejseforsikringen alligevel ikke ret meget.
Samme med A-kassen. Når du mener at dit job er 100% sikker hvorfor så være bange for at blive arbejdsløs? Eller når du aldrig har været syg, hvorfor så forsikre dig mod det?
Sikkerhed kan ikke købes, men forsikringer kan
Sagen er, det kan du aldrig vide. Som ung tror vi alle, at vi er usårbare, at vi lever evig. Og er evig ung. Intet af det passer. Et uheld kan ramme hvem som helst, når som helst. Det grimme med uheld er, at de altid rammer når du ikke forventer det.
En lille idræts- eller arbejdsskade kan gøre dig uarbejdsdygtig i rigtig lang tid. Virksomheder der har eksisteret i flere århundreder knækker natten over, og forsvinder fra historiebøgerne. Så hverken dit job eller dit helbred vil nogensinde være helt sikker.
Og det er netop derfor vi har forsikringer. Sikkerhed kan nemlig ikke købes. Ikke for alle penge i verden. Lige meget hvor rask du er i dag, det kan ændre sig fra den ene dag til den anden. Helt uden varsel. Samme med dit job. Du kan være ansat i verdens ældste og mest stabile virksomhed.
Der kan ske noget på aktiemarkedet. Et jordskælv kan ramme interesser som er vitale for virksomheden. Det viser sig at revisoren igennem 10 år har forfalsket bøgerne. (Det forekommer hele tiden). Pludselig står firmaet til at skulle fyre 30% af de ansatte for at overleve en krise. Det sker hele tiden og ingen kan vide sig sikker.
Nej, sikkerhed kan ikke købes, men forsikringer kan. Du kan forsikre dig mod netop det du ikke regner med.