Vælg den rigtige a-kasse og fagforening for dig

Vælg den rigtige a-kasse og fagforening for dig

Vi har alle oplevet den usikkerhed, der nogle gange kan præge vores tilstedeværelse på jobmarkedet. Det kan være svært at navigere mellem de mange krav og ansvar. Hvad gør du egentlig, hvis du pludselig står som arbejdsløs?

Her kan en fagforening og a-kasse virkelig være til stor hjælp. A-kasse står for arbejdsløsheds kasse. De kan forsikre dig mod arbejdsløshed, så du ikke står tilbage med en meget lille offentlig ydelse.

Mange a-kasser er desuden tilknyttet en fagforening, som varetager andre problemstillinger inden for samme branche. I grove træk står en fagforening for:

  • Mindsteløn
  • Arbejdsmiljø
  • Lønforhold
  • Overenskomster

Mange forskellige brancher

Mange a-kasser og fagforeninger beskæftiger sig derfor helst med mennesker inden for en begrænset mængde brancher. Ofte brancher, som på den ene eller anden måde har noget at gøre med hinanden.

På den måde kan de nemmest muligt levere ekspertise i lige netop de problemstillinger, som du står i.

Tag for eksempel Business Danmark. Som a-kasse og fagforening favner de bredt. Alligevel henvender de sig specielt til mennesker i følgende brancher:

  • Salg
  • Rådgivning
  • Marketing

For at drage fuld nytte af alle deres fordele bliver du nødt til at bevæge dig i disse brancher. Det gælder for eksempel rabatter på efteruddannelser inden for ledelse og marketing samt arrangementer, hvor du kan lære nydt og udbygge dit netværk.

Som studerende eller lønmodtager i en anden branche kan du dog stadig nyde godt af deres a-kasse og de mange kontante fordele, der er ved at være medlem af en fagforening og a-kasse.

Find den rette a-kasse og fagforening

Selvom en fagforening beskæftiger sig med lige præcis din branche, er det dog ikke selvsagt, at du nødvendigvis skal være medlem. Dit valg af fagforening handler mindst lige så meget om de økonomiske fordele som de mange spændende tilbud og deres ekspertise.

Den rent økonomiske side af det hele er mestendels repræsenteret af a-kassen. Dette kan dog også indbefatte de kontante fordele, som du dagligt gør brug af samt fagforeningens overenskomster. Disse udgør kernen i en a-kasse og fagforening og uden dem, er der ikke nogen ide i noget af det.

Resten af det er overvejende kommet til for, at fagforeningerne skulle have mere forhandlingskraft over for dig som kunde.

For dig som kunde handler det dog først og fremmest om at få gode overenskomster og høj lønsikring. Det får du nemmest ved at skifte a-kasse og fagforening et par gange først i din karriere. Det er en tid, hvor du alligevel forhåbentligt er ansat, men på den måde får du fagforeningerne til at underbyde hinanden i jagten på dig som kunde.

Til sidst står du tilbage med et langt bedre tilbud, som du kan fremtidssikre dig selv med. Længere inde i din karriere kan du i højere grad få brug for din a-kasse, hvis du gerne vil prøve chancen med noget nyt eller fyringsrunderne bare er kommet lidt for tæt på.

Indled et aktivt medlemskab

Derfor kan det langt bedre svare sig at blive ved den samme a-kasse og fagforening senere i sin karriere. Her er stabilitet og tryghed nemlig at foretrække.

Da kan du også i stigende grad forsøge at indlede et godt forhold til din fagforening. Du kan blandt andet deltage mere aktivt i diverse arrangementer arrangeret af din fagforening. Disse er især udbredte hos lidt mere specifikke fagforeninger, der i særlig grad beskæftiger sig med ledelse. Her kan du både lade dit netværk vokse med ligesindede og indlede et bedre forhold til din a-kasse og fagforening.

Ligegyldig hvilken fagforening og a-kasse, du bliver medlem af, er det dog vigtigt, at du engagerer dig aktivt. I hvert fald hvis du gerne vil stå tilbage med en god handel.

Vælg den rigtige a-kasse og fagforening for dig
Vælg den rigtige a-kasse og fagforening for dig

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.